Amire talán kíváncsi lenne de soha nem volt, akit meg kérdezzen róla.
A
cukorbetegség és a láb viszonya.
Ahhoz, hogy ezt a témát tökéletesen érthetővé tegyem nagyon sok információt kell
megnézni összefüggéseiben.
A cukorbetegség egy olyan állapot, amelyben vagy a hasnyálmirigy nem termel elég
inzulint vagy a sejtek inzulin iránti igénye csökkent, és így a sejtek nem
képesek a cukor, vagy is a glükóz felvételére. Amit most leírok a betegség
kialakulásáig minden egészséges embernél ugyan úgy működik.
Étkezést követően az emésztett tápanyagok a májba kerülnek, ahol további
feldolgozásuk történik, majd elszállítódnak a különböző sejtekhez. A folyamat
során megemelkedik a vércukor szintje már a felszívódást követően. Ennek
hatására a hasnyálmirigy egy sejtcsoportja inzulint kezd termelni. Az inzulin
feladata, hogy a sejtekbe juttassa a glukózt, hogy ott energia termelődjön
belőle. A sejt felszínén receptorok vannak, ezekhez kapcsolódik az inzulin és
így megnyitják az utat a glukóz beáramlásához. Ha ezekben a folyamatokban zavar
keletkezik, akkor ez betegséghez vezethet.
Az 1-es(fiatalkori) cukorbetegség akkor jön létre, ha a hasnyálmirigy inzulin
képző sejtjei tönkre mennek.
Oka az immunrendszer elpusztítja a saját sejtjeit, mintha idegen betolakodó
lenne.
Ha az inzulin termelése nem megfelelő, akkor a vércukor szint magas lesz, mert
inzulin nélkül nem tud bejutni a sejtekbe. A sejtek, pedig a bőséges ellátástól
függetlenül éheznek. A sejtek zsírsavakból és aminosavakból kezdenek energiát
termelni, de a cukor hiányában káros melléktermékek keletkeznek mint például az
aceton. Ilyenkor a szervezet megpróbálja a sok cukrot a vesén keresztül
kiüríteni, de a cukor vizet visz magával, ami bőséges vizeletürítéssel jár.
Korai jelek, fáradékonyság, szomjúság, gyakoribb vizeletürítés.
Érzés zavar és a homályos látás, már a későbbi szövődmények körébe tartozik.
A szövődmények kezelése azért nehéz, mert ezeket nem a magas vércukor, hanem a
cukor által módosított fehérjék hozzák létre.
Bár a betegség kialakulásában fontos tényezők a kor, testsúly és bizonyos
genetikai faktorok viszont a kialakulásában az életmód is nagy szerepet játszik.
A mindenki által kedvelt finomított élelmiszernek komoly szerepe van a betegség
kialakulásában. A probléma az (és ez nem csak a szénhidrátokra vonatkozik), hogy
a szervezetünktől nagyon kevés emésztést kívánnak meg, így étkezés után nagyon
gyorsan hozzáférhetővé válnak, és ezért túl gyorsan emelkedik meg a vércukor
szintünk. Ennek eredményeként a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint juttat a
vérbe, hogy gyorsan csökkentse a cukorszintet. Ez meg is történik, ami a
normálisnál alacsonyabb vércukor szintet eredményez. Az agy sejtjei azonban csak
glukózt képesek használni az energia termeléshez, és kialakul egy sóvárgásos
állapot. Ez az oka annak, hogy a bő étkezés után két-három órával valami
nassolni valót kívánunk avval az érzéssel, hogy nem bírjuk különben kivárni a
következő étkezést, például az ebédet. Ekkor bekapunk valami gyorsan
emészthetőt, és a folyamat kezdődik elölről. Ez olyan, mintha reggel felülnénk a
hullámvasútra, és este alig várnánk, hogy leszállhassunk róla.
A sóvárgás fázisában egy másik folyamat is történik. Az inzulinnal ellentétes
hatású hormonok és stressz hormonok termelődnek, melyek képesek a raktárból
cukrot mozgósítani. Ezek a hormonok viszont másik hormonok működésére is
hatással vannak, ami idegességet, stresszes állapotot vált ki bennünk. Ebből
adódik az is, hogy emelkedik a vérnyomásunk, ami tudva levő, hogy milyen
veszélyes betegséghez vezethet. Ismételten utalni kívánok rá, hogy ne felejtsük
el a testünk egy harmonikus egység, ahol minden mindennel összefügghet. A
vércukor ingadozásának hatására átlagosan magasabb a vér inzulinszintje, mely az
érzékelő receptorok számának a csökkenéséhez vezet a sejteken. Kezdetben lehet,
hogy a reggeli (koplalás utáni) vércukorszint inkább alacsonyabb, később azonban
elkezd emelkedni a receptorok kimerülésének megfelelően. Ahogy a folyamat halad
előre a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei is kifáradnak, és ekkor már az
inzulin is csökken. Ilyenkor válhat szükségessé az inzulinpótlás. Fontos még
megemlíteni, hogy a finomított szénhidrátok lebomlása során, savas végtermékek
keletkeznek, amik kedveznek bizonyos baktériumok, gombák elszaporodásának. Ez az
elsavasodás egyik fő következménye. A savasodás az izületekre is kihatnak. Ezek
mellett a magas cukorszint táplálja is ezeket a kis élőlényeket
(mikroorganizmusokat), és ők hozzájárulnak a vércukor szint ingadozásához. Már
említésre került, hogy a betegség több tényezős de a kialakulásukhoz fontosak az
életmódbeli rossz szokások is. Újra visszautalnék a finomított élelmiszerek
hatására a vércukorszint ingadozásában. Ennek fényében fontos, hogy reggelire,
fehérje dús élelmiszert fogyasszunk, melynek része lehet a sok zöldség is a
maguk megfelelő mennyiségű rostanyagával. Fontos, hogy valamilyen rost dús, vagy
magos barnakenyeret együnk és ne zsömlét, kenyeret és még sorolhatnánk. Így az
emésztés lassabb mértéke miatt a vércukor szint lassan emelkedik, ami nem okoz
olyan magas inzulincsúcsot ( hirtelen inzulinszint emelkedést), és így nem jön
létre a „hullámvasút”. Ennek kiküszöbölésére a rendszeres egyenletes kisebb
mennyiségű élelmiszer bevitele hatásos fegyver. Ez persze nem lehet nasi és
édesség ezeket kerüljük! Érdekes, hogy a hagyományos orvostudomány a
cukorbetegeknek zsömlét ajánl mert avval könnyen számolható a szénhidrátbevitel.
Közben pedig pont a fent említett ingadozást erősíti vele. Gondoljuk végig mit
eszünk nap, mint nap Hús, fehér kenyér, édesség, kóla, sör stb.., melyek mind
erősen savasítanak, nem is beszélve a színező anyagokról és a
tartósítószerekről. Ez mind kedvez azoknak a bizonyos mikroorganizmusoknak. Ezen
szervezetek anyagcseréjének végterméke számunkra testidegen anyagok, melyek
károsíthatják z emberi szöveteket. Ez főleg a hasnyálmirigy inzulintermelő
sejtjeire nézve veszélyes, nem is beszélve az ellenük fellépő immunreakciókról,
melyek autóimmun betegségeket is produkálhatnak. Szóval azért nagyon fontos a
napi 4-5-szöri zöldségfogyasztás a cukorbetegek számára, illetve a zsemle
helyett inkább magvas barnakenyeret. És végül az örökzöld ajánlat, mozgás,
mozgás, mozgás, hogy normálisabb legyen az anyagcserénk. Aki idáig
elolvasta a cikket annak gratulálok és biztosítom önt arról, hogy nemhiába
olvasott idáig hiszen létfontosságú információkat írtam le közérthetően. Még pár
mondat és rátérek a cikk címében írtakra. Már csak pár fontos információ önnek a
jobb egészség állapotáért.
Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz
keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal
telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia
alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás,
infarktus, stroke is társul.
Hogy mit és miért szedjen:
Cink – A második legnagyobb mennyiségű mikroelem a szervezetünkben.
Fontos
szerepe van a vércukorszint szabályozásában és a testsúly kontrollban. A Cink
szükséges a hasnyálmirigy inzulintermeléséhez, az inzulin hatékony működéséhez
is.
Króm- A króm növeli az inzulin hatékonyságát. Króm hiányában a normális mennyiségű inzulin többszöröse szükséges ugyanazon hatás eléréséhez. Épp ezért főleg az inzulinérzékenység csökkenésekor fontos a szerepe.
Vanádium – Egyre jobban kutatott ásványi anyag. A tanulmányok azt mutatják, hogy csökkenteni képes az inzulin és a vércukorcsökkentő gyógyszerek iránti igényt. Ezt az inzulinérzékenység növelésével éri el. Épp ezért pótlása alapvető jelentőségű cukorbetegség esetén.
Bitter Melon (keserű dinnye) – Ez a gyümölcs nagymértékben képes javítani a test természetes képességét a vércukorszint szabályozásában embereken és állatokon is. Magjában inzulin-szerű hatással rendelkező anyagok vannak. E mellett növeli a máj glukóz felhasználási képességét.
Gymnema Sylvestre – A gurmar néven is ismert növényt az A yurvéda évszázadok óta alkalmazza a túl sok cukor semlegesítésére. Fokozza a hasnyálmirígy inzulintermelését, ezáltal csökkentve a cukorszintet, mely mind a vércukor, mind a glukóz által módosított hemoglobin szintjének csökkenésében megmutatkozik.
Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) – Szintén javítja a szénhidrát anyagcserét. Segít kiegyenlíteni a vércukorszint hullámzását, mely által csökken a sóvárgás. Ezek mellett felgyorsítja a cukor lebomlását, mely által nem csak a vérben, de a sejtekben is gyorsabban csökkent a cukorszint, így nő a sejtek inzulin érzékenysége is. Épp ezért ez a növény sok súlycsökkentő és anti-diabetikus készítménynek.
Most térjünk rá a következmények kiküszöbölésére, avagy mit tegyünk és mit ne a
lábunkkal, ha meg akarjuk tartani.
Fokozott, lábhigiénia.
Ennek lényege:
- naponta meg kell mosni a lábat, a talpat és az ujjak közét meleg, langyos
vízben, utána gondosan megtörölni puha törölközővel.
- Körmöt mindig kiáztatott lábakon és egyenesre kell vágni, így a benövés
elkerülhető.
- A reszeléssel meg kell előzni, hogy az éles körömszélek sérülést okozzanak a
szomszédos lábujjakon.
- A bőrkeményedéseket csak kíméletesen, horzsakővel szabad eltávolítani, penge
használata tilos.
- A lábat speciális szín- és illatanyag nélküli, bőrpuhító krémmel kell bekenni,
majd
- pamut zoknit és kényelmes papucsot kell fölvenni.
- A pedikűröst tájékoztatni kell a cukorbetegségről, és külön gondot kell
fordítani az eszközök fertőtlenítésére. Lehet, hogy hálás is lesz, ha saját,
tiszta eszközöket szerzünk be és viszünk mindig magunkkal.
- A gombás fertőzés és tyúkszemek, szemölcsök kezelését mindig szakemberre,
gyógy-pedikűrösre vagy orvosra kell bízni.
A mindennapi lábápoláshoz sajnos külső segítséget kell igénybe venniük azoknak,
akik rosszul látnak, vagy mozgásuk nehezített
kímélje a lábát
Soha ne járjon mezítláb, még a tengerparton sem. Kerülje a láb napoztatását és
forró vizes palack vagy hő párna használatát. Puha pamut zoknit
viseljen, mindig
kényelmes, naponta váltott cipőt hordjon.
Fenti eszközökkel nagy mértékben csökkenthető a láb amputációk száma, ami
hatalmas eredmény mind az egyén, mind az egészségügyi költségek szempontjából.
speciális védőbetét félévente
Ha a hagyományos cipőkben már kényelmetlen a járás, akkor használjon egyedileg,
méret után készített puha, a nyomásviszonyokat, kiegyenlítő védőbetétet. És ide
egy kis reklámot beszúrnék engedelmükkel. A tökéletes és bátran állíthatom, hogy
utolérhetetlen betétet amit a lába megérdemel(persze ha meg szeretné tartani)
akkor forduljon hozzánk!
A perifériás neuropathia(érzéketlenség) szenzoros komponense révén csökken a fájdalomérzés, ennek következtében pedig – túlnyomórészt idős 2-es típusú diabetikus betegeknél akár napokon-heteken át – észrevétlenül maradhatnak a különféle eredetű sérülések: mechanikus; szögbe lép vagy a cipő feltöri, termikus; a nap leégeti vagy a forró lábfürdő megégeti, illetve kémiai; a szalicilos tyúkszemtapasz felmarja.
• A perifériás neuropathia motoros komponense az interosseus izmok atrófiáját eredményezi; ennek következtében részben kalapácsujj jöhet létre, részben a talpi zsírpárna elvékonyodik és a metatarsus fejecsek alatt distális irányba csúszik, miáltal jelentősen megnő a fejecsek feletti borfelületre gyakorolt nyomás.
• Fenti hatást erősíti az autonóm neuropathia, melynek következtében a szimpatikus rendszer többé-kevésbé károsodik (autosympathectomia); ez fokozott perifériás véráramláshoz vezet; fokozódik a csontresorptio; az ízületek (collabálnak ) vagyis a legkisebb terhelést sem bírják; a lábfej deformálódik; új nyomáspontok jönnek létre.
• A többletnyomás helyét callositas jelzi. A (callus) tyúkszem helye legtöbbször az I., III., vagy V. metatarsus fejecse alatt található, de rendszeresen előfordul a hallux valguson(bütyök) és az öregujj talpi felszínén is. A talpfelületre jutó nyomás elérheti a normális 2-3-szorosát, 45-55 Newton/cm2-t is.
• Egyidejűleg az autonóm neuropathiás bőr kiszárad, ezáltal sérülékennyé válik, a sarkakon (fissurák), fájdalmas repedések jelenhetnek meg. Csökken a gyulladásos reakció is, mely szintén segítheti elfedni a jelentkező problémák komolyságát. Amikor a cukorbetegség eléri az érzéketlenségi szintet, aminek a rövid történetét bemutatom .
Ilyenkor a láb egyre kevésbé érzékeli a különböző nyomás hatását, így nagyon
könnyen előfordulhat, hogy nem érzi azt hogy valahol nyom a cipője.
Mivel az izmoknak nem hatékony a munkájuk a láb csontozata a haránt és a hossz
boltozat elkezd lesüllyedni és az érzéketlenség miatt ez nem jelentkezik
fájdalommal az adott ponton. Egy idő után a fent említet okok miatt túlnyomás
jöhet létre a talpon és a fent látható történet játszódhat le.
És a szomorú végeredmény így néz ki.
Aki még nem tapasztalta meg, nekik elmondom, hogy evvel is felhívjam erre a
figyelmet, mivel a kezdeti jelek között ott lehet.
A lábon rétegenként lehámló
bőr jel lehet, vagy az elszíneződött és száraz felület. Ilyenkor a bőr nagyon
könnyen sérül.
Javasolt olyan krémek használatát, ami nem vizesíti a bőrt hanem
a rugalmasságát adja vissza.
Bizonyos esetekben még a bőr is eltud vékonyodni
úgy, hogy a rugalmatlan elvékonyodott bőrfelület átszakad és egy nagyon nehezen
gyógyuló seb jön létre ami akár évekig is problémát jelent.
Rosszabb esetben a
hosszú nyitott seb esetén fertőzés léphet fel és az már nagyon rontja a
gyógyulási esélyeket. Nem specifikus szövődmények előfordulhatnak diabétesz
nélkül is, de cukorbetegségben korábban és gyakrabban lépnek fel. Legsúlyosabbak
a szívkoszorúér-betegség, következményes szívinfarktus, az agyi erek súlyos
érelmeszesedése, illetve az alsó végtagi verőérszűkület, -elzáródás. Ugye
szeretné megőrizni a lába épségét? Avval, hogy elolvasta ezt a cikket már tett
valamit magáért, mert a mai naptól jobbam fog figyelni az egészségére. És ha
szeretne betétet készítetni nyugodtan hívjon bennünket.
Állunk rendelkezésükre.
Kérem érdeklődésének megfelelően
írjon a kívánt témakörről!
Kattintson ide és írja meg hozzászólását, véleményét.